Property Forum odbyło się 16 listopada br. w Hotelu Andels w Łodzi. Podczas spotkania omawiano m.in. tematy dotyczące inwestycji komercyjnych, a także zastanawiano się w jaki sposób wykorzystać potencjał inwestycyjny Łodzi. W sesji dedykowanej magazynom udział wzięła Beata Troczyńska, dyrektor ds. sprzedaży i marketingu w Spedimex.

Centralne położenie miasta na mapie Polski oraz rozwinięta infrastruktura drogowa, to powody dla których region Łodzi jest jedną z najczęściej wybieranych lokalizacji dla nowych magazynów. Szacuje się, że zasoby te w najbliższym roku zwiększą się o 20%.

Dynamiczny rozwój nie pozostaje bez wpływu na lokalny rynek pracy. Dużym problemem branży magazynowo-logistycznej w rejonie łódzkim, podobnie jak w całej Polsce, jest dostępność siły roboczej.

- Jesteśmy najemcą w 12 lokalizacjach w Polsce. W wielu miejscach bardzo trudno o pracowników magazynowych. Na tej liście znajduje się Stryków, ale jeszcze trudniej jest w Poznaniu, Wrocławiu i Warszawie – tłumaczyła Beata Troczyńska.

Dostępność siły roboczej maleje, dlatego najemcy dążą do stworzenia jak najlepszych warunków socjalnych dla pracowników, a jednocześnie do wdrażania automatyki, która częściowo mogłaby przejąć zadania pracowników.

Uczestnicy dyskusji podkreślali konieczność wdrażania automatycznych rozwiązań już na etapie projektowania powierzchni magazynowej.

- W dobie poszukiwania pracownika firma oczekuje, że magazyny będą bardziej propracownicze, z zapleczem socjalnym, z dobrym oświetleniem i ogrzewaniem. Wszystko, co zapewnia komfort pracy jest niezmiernie ważne - dodała Beata Troczyńska.

Pomimo pojawiających się barier w rozwoju potencjału logistycznego Łodzi, podsumowanie spotkania miało bardzo pozytywny wydźwięk. Region rozwija się dynamicznie, a powierzchni przybywa.

- W tym kwartale zwiększyliśmy powierzchnię o kolejnych 20 tys. mkw. Wierzę, że tak długo jak utrzyma się obecne tempo rozwoju gospodarczego, dynamika wzrostu rynku magazynowego w Łodzi się nie zmniejszy – przewiduje Beata Troczyńska.

Gospodarzem spotkania była Grupa PTWP SA, wydawca portali PropertyNews.pl oraz PropertyDesign.pl.

Więcej informacji dostępnych jest na stronie: http://www.propertynews.pl/magazyny/lodz-magazynami-stoi-ale-jest-problem-sily-roboczej,59279.html